tag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post8470641875875798131..comments2024-02-06T08:00:18.942+03:00Comments on parslar: PASTÖRİZE EDİLMİŞ SÜT İLE PEYNİR YAPIMIparshttp://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-92104263784979559582021-03-18T19:32:30.368+03:002021-03-18T19:32:30.368+03:00Selamlar, annemin brucella korkusu sebebiyle sütü ...Selamlar, annemin brucella korkusu sebebiyle sütü yoğurt yapar gibi kaynattı ve el değecek kadar soğumasını bekleyip mayayı öyle koydu. 2 saat bekledik sonunda baktık ki hiç tutmamış. Bunu nasıl değerlendirebiliriz sizce? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-91426560635544321422020-04-14T16:28:07.841+03:002020-04-14T16:28:07.841+03:0075 dereceye getirdigimiz sıcaklığı, hemen 35 derec...75 dereceye getirdigimiz sıcaklığı, hemen 35 dereceye düşürdüğümüzde, o sütü içebiliyormuyuz. Yani kaynatmadan ısı yukseltip düşürüpte içebilirmiyiz sütlerimiziYusufnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-9514582394387056352019-08-14T14:12:12.660+03:002019-08-14T14:12:12.660+03:00vay be bu adam sanki bide kudusu mu buldu vebayla ...vay be bu adam sanki bide kudusu mu buldu vebayla ugrasirken:) basdor:)Nastasya Kimskinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-81239552076908498742019-03-13T18:46:59.121+03:002019-03-13T18:46:59.121+03:00Bende denedim tesekkürler bu kadar ayrintili anlat...Bende denedim tesekkürler bu kadar ayrintili anlatiginiz icin. Emeginize saglik tesekkürlerAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17500937591656295494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-60522586171914510582014-01-19T18:50:36.368+02:002014-01-19T18:50:36.368+02:00Aynen öyle. Bu baskı olayını çözünce işlem tamam o...Aynen öyle. Bu baskı olayını çözünce işlem tamam olacak. Teşekkürler<br />Kolay gelsinAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11070650462060826765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-31767015667767931302014-01-17T17:20:51.299+02:002014-01-17T17:20:51.299+02:00Yeteri kadar baskı uygulayıp, telemenin içindeki s...Yeteri kadar baskı uygulayıp, telemenin içindeki suyu tamamen çıkartamadınız sanırım.<br />Kolay gelsin.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-41217871561975344172014-01-17T15:18:13.501+02:002014-01-17T15:18:13.501+02:00Krem peynirden hallice oldu. Fakat sorunun kalıpla...Krem peynirden hallice oldu. Fakat sorunun kalıplama olduğuna eminim. Teşekkürler. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11070650462060826765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-4867340026548028882014-01-07T14:10:25.466+02:002014-01-07T14:10:25.466+02:00Selam Eyüp,
Isıyı 63 derecede sabit tutmak pek kol...Selam Eyüp,<br />Isıyı 63 derecede sabit tutmak pek kolay değil. Ben onun için sütü 73 dereceye ısıtarak pastörize ediyorum. Kabın her yerinde sıcaklığın 73 dereceye ulaştığından emin olduktan sonra, ocağı kapatıp kabı hemen daha önceden lavaboya doldurduğum soğuk suyun içine alıyorum.<br />Kolay gelsin.<br />parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-47489747686447613852014-01-07T11:40:18.764+02:002014-01-07T11:40:18.764+02:00Hocam selamlar. Mayayı ancak bulabildim. Rumeli m...Hocam selamlar. Mayayı ancak bulabildim. Rumeli mayası aldım. Pastörize süt ile deneyeceğim. Bir sorum olacak. Bu sütü ilk 63 dereceye ısıtıyoruz ya. Orada yarım saat kadar bekliyoruz. Isıyı nasıl sabitlediniz benmari usulü olur mu? <br />SaygılarAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11070650462060826765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-89686847616572912762013-12-28T23:24:41.193+02:002013-12-28T23:24:41.193+02:00Selam Eyüp,
Ben de bir peynir hastasıyım. En lezze...Selam Eyüp,<br />Ben de bir peynir hastasıyım. En lezzetli peyniri nasıl yapabilirimin peşindeyim. Şimdiye kadar Trakya Maya ve Mayasan'ı denedim. Bunlar mikrobiyel maya. <br />Geçen gün Rumeli Maya'nın sahibiyle görüştüm ve ondan maya aldım. Ama daha denemedim. Rumeli maya doğal olarak şirdendenden üretiliyormuş. Bu konuda bir izleyicimin sorduğu soruya cevabımı <br /><br />http://nejatpars.blogspot.com/2012/12/evde-peynir-yapimi.html<br /><br />sayfasından okuyabilirsin. Senin tecrübelerin de bana ve diğer izleyicilere referans olabilir. Yaz ki faydalanabilelim. Kolay gelsin.<br />parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-25787517469802124272013-12-28T21:37:49.772+02:002013-12-28T21:37:49.772+02:00Reis süper anlatmışsın ya. Bir Peynir hastası olar...Reis süper anlatmışsın ya. Bir Peynir hastası olarak yarın hemen deniyorum. Maya için marka önerisi var mı? <br />Kolay gelsin. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11070650462060826765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-74865582959415347742013-12-01T23:37:32.766+02:002013-12-01T23:37:32.766+02:00Hangi ülkede olduğunuzu bilmiyorum ama birinci ola...Hangi ülkede olduğunuzu bilmiyorum ama birinci olarak Türkiye veya peynir mayası satılan, bulunduğunuz ülkeye yakın ülkelerden temin etmeye çalışın derim.<br />İkinci olarak doğal maya yapabilmek için hiç ot yememiş koyun ya da keçi şirdeni bulabilir misiniz bilmiyorum, onu deneyebilirsiniz.<br />Üçüncü olarak da bazı bitkilerden faydalanabilirsiniz ancak bu konuda size hazır reçete veremiyorum. Çünkü ben de denemelere devam ediyorum. Kesin sonuç almadan burada yayınlamayı doğru bulmuyorum.<br />Hangi ülkede olduğunuzu belirtseydiniz belki daha fazla yardımcı olabilirdim.<br />Kolay gelsin.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-36474976418574668762013-12-01T20:06:55.985+02:002013-12-01T20:06:55.985+02:00Nejat Bey,
Bulundugum ulkede peynir mayasi bulmam ...Nejat Bey,<br />Bulundugum ulkede peynir mayasi bulmam mumkun degil. Ne tavsiye edersiniz ?<br />Hakan Durucay<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-36813985785486682372013-11-12T10:51:39.213+02:002013-11-12T10:51:39.213+02:00Tarık
Peynir denemem başarılı oldu sizin sayenizd...Tarık<br /><br />Peynir denemem başarılı oldu sizin sayenizde. Bunu, aşağıdaki linkte yazdım. Güzel anlatım ve resimler tabii ki cesaret verdi de yaptım. Yoksa, yıllar önce yapmış, başarısız olmuş ve yıllardır girişmiyordum böyle bir şeye. <br /><br />http://nejatpars.blogspot.com/2012/12/evde-peynir-yapimi.html<br /><br />1 ölçek - 9 ölçek derken, Rumeli mayanın önerdiği yöntemi sormuştum. Yani 5 litre süt için; 1 çay kaşığı şirden mayayı, 9 çay kaşığı temiz su ile karıştırdım. Sonra, o karışımı sütün içine yavaşça döküp, karıştırdım... Demek istediğim buydu. Şişe üzerindeki talimat böyleydi çünkü.<br /><br />Bu arada, peynir öyle güzel ki... He, bir de her gelene eşim anlatıyor peynir yaptığımı... Haliyle gelen giden "getir bakayım şu peynirden, tadına bakalım" diyorlar. Millete ikram etmekten peynir kalmadı evde. Şimdi hafta sonuna kadar peynirsiz kaldım. Daha da bakkaldan peynir alıp yemem ben... Bu yüzden eşime, "Benim peynirimi kimseye dağıtıp durma, onlara bakkaldan aldığın peyniri ver" demeye başladım ayıptır söylemesi... :) Teşekkür ederim, saygılar...<br />Tarıknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-72675390711576925792013-11-09T22:14:46.018+02:002013-11-09T22:14:46.018+02:00Tarık Bey ben Rumeli maya kullanmadım, İstanbul...Tarık Bey ben Rumeli maya kullanmadım, İstanbul'daki satış merkezlerine gittiğimde oradan peynir bezi ve süt süzme bezi aldım. Ancak maya kalmamıştı. "bir ölçek mayayı 9 ölçek su ile karıştırıp, sonra mayaya karıştırın" ifadenizi anlayamadım. <br />Haftaya Rumeli Maya ile görüşeceğim. Konuşabilirsem daha detaylı bilgi yazabilirim burada.<br />Peynir denemesi yaptıysanız bu arada deneyimlerinizi paylaşırsanız seviniriz.<br />Tekrar görüşmek üzere.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-65347548144102426572013-11-08T16:19:27.180+02:002013-11-08T16:19:27.180+02:00Nejat Bey, rumeli mayadan şirden mayası aldım. Yar...Nejat Bey, rumeli mayadan şirden mayası aldım. Yarın sabah peynir işine girişeceğim. Ancak rumeli maya, bir ölçek mayayı 9 ölçek su ile karıştırıp, sonra mayaya karıştırın diyor... Sizin peynir mayası dediğiniz ile şirden mayası farklı bir şey mi ki, uygulanışları farklı mı oluyor acaba? tarıkAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-90699956995535459542013-11-05T16:43:41.768+02:002013-11-05T16:43:41.768+02:00Teşekkür ederim. Bir sorunuz olursa beklerim.Teşekkür ederim. Bir sorunuz olursa beklerim.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-73141073342109535182013-11-05T16:42:28.869+02:002013-11-05T16:42:28.869+02:00Selamlar Tarık,
En doğal peynir yapma biçimi olan ...Selamlar Tarık,<br />En doğal peynir yapma biçimi olan şirden kullanmaktaki zorluk, hiç ot yememiş minnacık koyun veya keçi şirdeni temin etmek. Sırf bu iş için küçücük kuzunun kesilmesine gönlüm elvermiyor. Kesime gelen kuzunun şirdeniyle bir kaç denemem oldu ama elde ettiğim mayalar çok verimli olmadı. Kendiliğinden ölen yukarıda tarif ettiğim bir hayvan bulabilirsem denemelere devam edeceğim.<br />Sakın o sütçünüzü değiştirmeyin. O kadar yağlı sütü bulmuşsunuz daha ne istiyorsunuz? Pastörize ederken de (73 derecede) sütün üzerinde kaymak toplanır. Oradan alabilirsiniz. Ben bu şekilde topladığım kaymakları hemen derin dondurucuya koyuyorum. Siz de çokca birikince tereyağı yapabilirsiniz.<br />Bez torbada süzmek ya da ağırlık altında bırakmakla yağ çıkmaz. En iyisi sütü ısıtarak kaymağını almak. Bunun için sütü kaynatmak şart değil. 70-80 dereceye kadar ısıtıp beklerseniz kaymak toplanır hem de fazla buharlaşma olmaz. Kolay gelsin.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-59076219536799663492013-11-05T16:19:37.855+02:002013-11-05T16:19:37.855+02:00Öncelikle daha önce bu kadar pratik bilgiyi bir ar...Öncelikle daha önce bu kadar pratik bilgiyi bir arada görmemiştim internet ortamında. Yapılan tüm çalışmaların adım adım fotoğraflanması sade tarif ediliş biçimi insanın adımlar arasında aklında soru işareti oluşmasını engelliyor. Peynir ile ilgili arama yaparken buldum bu blogu ama içerisinde birçok konuda güzel bilgilerin mevcut olduğunu gördüm. Yapmış olduğunuz güzel paylaşımlar için teşekkür ederim. Tüm blogu incelemeye koyulayım hazine bulmuş gibi hissediyorum kendimi.mceviktekinhttps://www.blogger.com/profile/16107516195130728436noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-88021288959832280842013-11-05T12:12:02.959+02:002013-11-05T12:12:02.959+02:00Cevap için teşekkürler Nejat Bey. Ben ilk defa, ya...Cevap için teşekkürler Nejat Bey. Ben ilk defa, yanlışlıkla peynir yapmıştım. Buzdolabından çıkardığım soğuk çiğ sütü hemen ocağa alıp yoğurt yapmak için kaynatacaktım. Baktım kesildi, çökelek gibi bir şey olsun bari dedim. Tadını beğendim. Sonraki günlerde kasıtlı olarak böyle yapmaya başladım, bazen de sirke-limon attım. Sonraki zamanlarda, bezin içine koyup, süzdürünce, ağırlık ile ezince de harika ve sert bir peynir olmuştu. Öyle beğendim ki, peynir yapmak için biraz araştırma yapayım dedim. Madem doğal bir şey yapmaya çalışıyorum, öyleyse ticari maya yerine şirden kullanmayı düşündüm. Sizin şirden ile peynir konusunda tecrübeniz var mı acaba? Bir de, benim süt aldığım sütçünün sütü inanılmaz yağlı. Sütün üstünde inanılmaz bir kalın krema tabakası oluşuyor. Kaynadıkça krema... Kaynadıkça krema topluyorum. Sütün yarısı uçuyor gidiyor neredeyse. Muhtemelen sütçümü değiştireceğim. Bu, sütteki yağı da en aza indirmek istiyorum aslında. Pastörize edersem, muhtemelen üzerinde kaymak birikmeyeceği için bu yağları toplayamayacağım. Bana bu konuda ne önerirsiniz, yağı nasıl en aza indirgerim? Bez torbanın içinde süzüldükçe, üstüne ağırlıkla bastırıldıkça yağı çıkar deniyor ama... Teşekkürler - Tarık<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-6240187793150388262013-11-02T20:51:29.130+02:002013-11-02T20:51:29.130+02:00Isıtılan sütün sıcaklığı hemen 3-5 derece düşmez. ...Isıtılan sütün sıcaklığı hemen 3-5 derece düşmez. Bu sebeple 72-75 dereceye ısıttığınız sütün altındaki ocağı kapatmanız yeterli. Süt elde edilen sıcaklığı uzun müddet koruyacaktır. 30 sn. bekledikten sonra, yukarıda açıklandığı gibi, hemen soğuk su banyosuna alıp soğutmanız pastörizasyon için yeterlidir. <br />Kısacası sizin deyişinizle, 73 dereceyi gördükten sonra kapat ocağın altını. İyi çalışmalar.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-51840432655984424502013-11-01T13:52:07.630+02:002013-11-01T13:52:07.630+02:00Sevgili Parslar, 72-75 derecede 15-30 saniye bekle...Sevgili Parslar, 72-75 derecede 15-30 saniye beklemek derken şu mu anlatılmak isteniyor:<br /><br />Süt, 72-75 dereceye geldi... Bu safhada 15-30 saniye kadar muhafaza etmek gerekir. Bu yüzden, ocağın altına kapattım, az bir şey bekledim, tekrar ocağı yaktım, az sonra yine kapattım ve yine açtım... yani 72-75 derecenin dışına çıkmaması için bu işlemleri yaptım. Doğru mu anlamışım, yoksa 72'yi gördükten sonra kapat ocağın altını, tamamdır mı?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-41539514081154269362013-10-21T14:07:14.508+03:002013-10-21T14:07:14.508+03:00Süt pastörize edilip peynir yapılırsa bekleme süre...Süt pastörize edilip peynir yapılırsa bekleme süresi olmaz, hemen yiyebilirsiniz. Bu durumda bekletmek, peyniri olgunlaştırıp lezzetinin artmasına yardımcı olur. Kolay gelsinparshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-45342675800134258512013-10-21T00:05:17.471+03:002013-10-21T00:05:17.471+03:00Ben anladım sanırım. 3 ay olan salamura süresi pas...Ben anladım sanırım. 3 ay olan salamura süresi pastörize süt ile yapımda da geçerli mi ? yoksa daha kısa mı ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10209582054191443925noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5718158064945620374.post-30112079427317587352013-10-07T22:07:38.707+03:002013-10-07T22:07:38.707+03:00İyi günler Sevinç H.,
Marketten alacağınız günlük ...İyi günler Sevinç H.,<br />Marketten alacağınız günlük pastörize süt ile de peynir yapabilirsiniz. Ancak bu süt ambalajının üzerinde UHT yazmaması gerekir. Piyasada "Pastörize Süt" diye satılanlar, benim yukarıda anlattığım usullerle pastörize edilmiş sütlerdir. Ama UHT sütler, dayanıklığı çok artırmak için oldukça yüksek ısılar uygulanarak pastörize edilmiş sütlerdir. Neredeyse sadece görüntüsü süt olan ama içinde sütte olması gereken vitamin ve minerallerden, bakterilerden hiç birini barındırmayan sütlerdir.<br />Sokakta satılan sütler bence daha fazla besleyici. Pastörizasyon işlemini kendiniz yapabilirseniz ki o kadar zor bir iş değil güvenliğini de sağlarsınız.<br />Allah uzun ömür versin bebeğinize, tertemiz peynir yedirebilmek için deneyin peynir yapmayı. Korkmayın. Birincide başarısız olsanız, diğer seferlerde becerebilirsiniz. Tecrübelerinizi de paylaşınız ki başarı ya da hataları irdeleyebilelim.<br />Sütün limon ya da sirkeyle kestirilmesi suretiyle lor peyniri elde etmek pahalı bir yöntemdir. Halbuki peynir yapsanız, ondan artan peyniraltı suyundan da lor elde edebilirsiniz.<br />"pastörize sütten sonraki salamura süresinin ne kadar olması gerektiğini" sorusunu anlayamadım. Daha açarsanız sevinirim.<br />Kolay gelsin. n.p.parshttps://www.blogger.com/profile/03018763463269715469noreply@blogger.com