Sayfalar

6 Kasım 2012 Salı

BALKON BAHÇEMİZ

Yetiştirmek..., bir şeyler yetiştirmek..., bir şeyler ekmek..., bir şeyler dikmek..., büyütmek..., büyümesini seyretmek..., onları her gün seyretmek..., meydana çıkabilecek zararlıları ile savaşmak..., hastalıklarını önleyebilmek için alınacak tedbirleri bulabilmek için kitaplar karıştırmak..., uğraşmak ve başarısız olarak hüsrana uğramak ya da balkonunda yetiştireceği bitkiden ceviz büyüklüğünde bir domatesi kopartmaya dahi kıyamayarak "bakarak tadını almak"...  Amaaa bu işleri yapmak için yeteri kadar toprağı olmayan ya da olmadığını düşünenlerin sayfası burası. "İmkanlar, her zaman görünenden fazladır" demiş birisi. Veya buna benzer bir laf. Tam hatırlayamıyorum kimin söylediğini. 

Önce kendi balkonumu göstereyim. Sol tarafta tohumdan ürettiğim domates fideleri. Ortadaki beyaz saksıda üzüm çekirdeğinin ekilmesiyle büyüyen minik asma. Sağ taraftaki iki kahverengi balkon saksısında ise ne ararsan var. Cücüklenmiş, yani yeşillenmiş kuru soğanların dikilmesiyle olgunlaşan yeşil soğanlar, bir kaç maydanoz, ön tarafta bir limon v.b.




Burada da en solda bir kestane fidesi görülüyor. Sağ taraftaki siyah saksıda naneler yetişmeye başlamış. Öndeki saksılara da bir şeyler ekmişim ama nedir bilmiyorum şu anda.


Bir saksıya ekilmiş frenk soğanları. Yeşil kısımlarının 3-5 tanesi marketlerde oldukça iyi paralara satılıyor. Siz neden balkonunuzda yetiştirebilemeyeceksiniz ki?


Eğer frenk soğanlarının bir kısmını kopartmayıp bırakırsanız adeta bir süs bitkisi gibi gelecek sene tohumlarını da alıp  başkalarıyla paylaşabilirsiniz.


Balkon veya bahçenizde değişik renk, cins, koku ve görünüşe sahip çiçekler de yetiştirebilirsiniz.


Salatanıza sıktığınız limonun fırlayan çekirdeklerini çatalınızla alıp atmak yerine bir saksıya parmağınızın ucuyla bastırarak gömerseniz bir kaç ay sonra böyle bir yeşillikle karşılaşırsınız.


Benzer şekilde saksı toprağına gömüp sadece sulamaktan başka bir özen istemeyen ayva çekirdeği öndeki saksıda olduğu gibi adeta size teşekkür eder gibi selamlar. Arkada ise büyüyen naneler salatalarınız için nefis kokular yayarken yediğiniz ağır tür bir yemek dahi olsa midenizin rahatlamasına yardım ederek minnettarlığını öder.


Bir kaç resim önce gördüğünüz beyaz saksıdaki asma ne hale gelmiş gördünüz mü? Bir de son halini görseniz.....!!!


Emanetçiler derneğinin faaliyetleri kapsamında balkon bahçeleri konusunda yaptığımız çalışmalardan bir örnek.


Aynı şekilde balkon saksılarına ekim ve dikim konusunda yaptığımız bir toplantı ve açıklamalarımız.


Bir sene sonra aynı balkon saksılarının görünümü. Önde maydanozlar ve filizlenen kuru soğanların dikilmesiyle büyüyen yeşil taze soğanlar, arkada ise rokalar, kendiliğinden çıkan ısırgan otu ve en solda bir domates fidesi.


O domates fidesinin ayrılarak, basit bir teneke kutuya alınması sonucunda bir kaç ay sonrasında gelişen domatesler. Siz olsanız onu kopartmaya kıyabilir misiniz?


Bu da dağlar kızı reyhan reyhan. Alem sana heyran heyran.


Bu da saksı domatesi. Red robin. Kışın iç mekanda da yetiştirilebileceğinden bahsediliyor. Bu sene deneyeceğim. Eğer deneme başarılı olursa balkon bahçecilerine seneye tohumlarını veririm. 


Maydanozlarım ne hale geldi görebiliyor musunuz?


Pekiyi bu kadar resim ve açıklamadan sonra daha hala "benim yerim yok, hiç bir şey dikemem" diyebilir misiniz?

Balkon bahçecileri.. Sizler de benzer fotoğraflarınızı gönderirseniz burada paylaşalım, ya da link verelim. Diğerleri için de teşvik olur. Ne dersiniz...?

14 MART 2013



Bakınız 2013 yılında balkonda yetiştirdiğim bitkiler. Sol üstte havuç, sağında maydanoz. Bir büyük saksıda yetiştirdiğimiz maydonozların tadına doyum olmuyor. İriliklerini görebiliyor musunuz? O kadar çıtır ki yemeleri. Üstte en sağdaki uzun saksıda bir nar çekirdeğinden büyüyen ve yakından bakıldığında açmak üzere olan yapraklarının görüldüğü nar fidanı, onu çiftliğe götürüp toprağa dikeceğim. Hemen yanında aynı şekilde yetiştirilmiş, yani bir ayva çekirdeğinin ekilmesiyle oluşan ayva fidesi. Sizlere tavsiyem: bulduğunuz tüm tohumları ekin.. Ekmek demek, tohumu toprağa sokmak demek, deneyin!. Müthiş zevk alacaksınız. Yediğiniz bir kirazın, limonun, karpuzun, kavunun, elmanın, ayvanın, üzümün  çekirdeğini atmayın, yanınızdaki bir saksıya ya da toprağa ekin. Büyüdüğünü, geliştiğini izleyin. Önde solda yine bir saksıda yetişmiş marul ve şebboylar, önde ortadaki küçük saksıda geçen sene dikilen baharın gelmesiyle yeşeren nane ve önde en sağda yine bir şebboy.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder