BEZELYEDEN TOHUM ALMA
Eğer yemek için bezelye yetiştiriyorsanız, bunlardan tohum da alabilirsiniz. Bezelye ilkbahar son donlarından ( genellikle 20 Nisan) önce ekilmelidir. Ekildikten sonraki dönemin ılık geçmesi idealdir. Sıcak bölgelerde Aralık-Ocak aylarında, ılıman bölgelerde Ocak sonu-Şubat aylarında, soğuk iklimlerde ise Nisan-Mayıs aylarında ekilebilir. Bezelye kırağıya karşı dayanıklıdır. İlk önce olgunlaşan bezelyeler en iyi tohumluk olarak ayrılmalıdır. Büyüme sezonunda cılız, renksiz ve şekli uygun olmayan bitkiler ayıklanmalıdır.
|
KURUYAN BEZELYELE |
Bezelyeler olgunlaştığında yemek için koparılması engellenmelidir. Yaklaşık bir ay sonra tohumların içinde bulunduğu kapsül kuruyarak kahverengiye dönüşür ve sallandığında şıkırtı sesi gelir.
|
TOPLANAN BEZELYELER |
Bazıları bu durumda bitkileri söküp bağ haline getirip gölge bir saçak altına asarak fazladan kurumaya bırakırlar. İyice kuruduktan sonra bezelye tohumları kapsülün içinde haftalar hatta aylarca korunabilir. Tohumları kapsülden çıkarmak, kışın dışarıda yapacak iş olmadığında eğlendirici olabilir.
|
TOHUMLUK BEZELYELER |
Eğer tohumluk bezelye az ise, el ile kapsüllerinden çıkarılabilir. Fazlaysa, bezelyeler bir branda üzerine serilir; sopayla üzerlerine vurulur. Böylece kapsüllerin açılarak tohumların dışarı çıkması sağlanır. Kapsül kabukları bir tırmık vasıtasıyla ayrılır. Branda dört bir köşesinden birleştirilerek tohumlar ortada toplanır. Kalan kabuklar da elle uzaklaştırılır. Eğer tohumların arasında küçük kabuk parçaları veya diğer yabancı maddeler kaldıysa, rüzgarlı bir günde, tohumlar bir kaptan alçaktaki diğer bir kaba aktarılarak kabuk ve yabancı cisimlerin uçarak ayıklanması sağlanabilir.
|
KURUTULAN BEZELYELER |
Eğer tohumların yeteri kadar kuruduğundan emin değilseniz, gölge bir yerde örtü üzerine yayarak birkaç hafta daha bekletebilirsiniz. Tohum kalitesinin düşük nem ve düşük sıcaklığa bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Bir de unutulmaması gereken, tohumların alındığında nemleri ne olursa olsun, daima dış havadan nem almaya çalışacaklarıdır. Bu yüzden serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
|
BAŞKA BİR CİNS BEZELYE |
Bazıları bezelyeleri hava geçirmez kaplarda saklamaktadırlar. Ancak bazıları da bu yöntemde tohumların koktuğunu, küflendiğini belirtmekte. Bazıları ise kalın bez torbaları tercih etmekte. Ben bezelye tohumlarımı karton ama hava geçirmez kap içerisinde buz dolabında bulunduruyorum.
Harikasınız çok iyi anlatmussinuz
YanıtlaSilrica.
SilMerhaba,
YanıtlaSilYemek için satın aldığımız bezelyelerin kurumuş kabuklu olanlarını iyice kurutup tohum olarak kullanabilir miyiz?