ISPANAKTAN TOHUM ALMA
Birçok sebzede ilk olgunlaşan meyveden tohum alma eğilimi, ıspanak için geçerli değildir. Çünkü tohuma kalkma artık bitkinin gıda maksatlı kullanılamayacağını gösterir. Bundan dolayı erken tohuma kalkanlar ayıklanmalıdır. Toplanacak tohumlarda bu özellik olmamalıdır. Tohumlar, en son tohuma kalkan bitkilerden alınmalıdır.
SARARMIŞ TOHUMLAR |
Ispanak tohumları ilkbaharın başında ya da kışlar ılıman geçiyorsa, sonraki ilkbaharda büyümüş olsun diye, sonbaharda ekilmelidir. Ekimde sıra araları 60 santim kadar olmalıdır. Bitkiler 15 santim kadar büyüdüğünde, daha iyi gelişmeyi sağlamak için yabancı otlar ile gelişmemiş erkekler ve kötü görünümlü bitkiler ayıklanmalı, 15’er santim aralık kalacak şekilde seyreltilmelidir. Daha sonra erken tohuma kalkan bitkiler de koparılmalıdır.
DEMET YAPILMIŞ TOHUMLAR |
KURUTULAN TOHUMLAR |
Serin bir yerde kurumasına müsaade edilir. Daha sonra elle ovuşturularak tohumlar saplarından ayrılır.
İki cins ıspanak tohumu vardır. Birincisi dikenli olanı, bitkileri ince uçlu olur. Diğeri dikensiz, yaprakları oval olur.
Ispanağın saflığını korumak, eğer çevrede eken başka komşular da varsa neredeyse imkânsızdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder