USDA'nın (United State Department of Agriculture) bilgilerine göre, 1950'lerin sebzeleriyle günümüzdekiler mukayese edildiğinde besin değerlerinde önemli azalmalar var. Sebep olarak da hibrit tohumların sadece ve sadece bitkilerin boyut ve renginde değişiklik meydana getirdiği gösteriliyor.
Sebzelerin besin değerlerindeki değişme % olarak şöyle:
DEMİR KALSİYUM VİTAMİN-A
DOMATES - 29 - 57 - 46
HAVUÇ - 40 - 33 + 127
BROKOLİ - 27 - 60 - 52
PAZI - 12 - 40 - 54
KARPUZ - 21 - 7 - 42
KAVUN - 84 - 68 bilinmiyor
PATLICAN - 38 - 57 bilinmiyor
ISPANAK - 22 + 6 - 38
MISIR + 13 - 76 - 22
TURP - 46 - 14 - 6
KUŞKONMAZ - 11 - 8 - 46
Bu veriler, Kenan Demirkol hocanın bir konferansında söylediklerini hatırlattı bana:
"...Vitaminlerden maada bir de antioksidanlar beslenmek için çok önemli. Ve domatesin çok önemli bir antioksidanı var. Likopen. Yine hibrit tohumla domates elde ettiğimiz zaman likopen değeri çok düşük oluyor. O yüzden değişik toplantılarda tarım iktisadı toplantılarında da ben şunu hep savunurum: gıda insan için üretildiğine göre o gıdadan ben ne elde etmek istiyorum verimi ona göre hesaplamalıyım. Hibrit tohumla 1 hektardan 1.000 kg domates alıyorsam ondan sadece 5 kg likopen alıyorsam ama yerel tohumla sadece 700 kg domates alıp 10 kg likopen alıyorsam hangisi daha verimli? Çünkü ben domatesi şekli için istemiyorum..."
http://www.motherjones.com/slideshows/2009/08/veggie-slideshow/broccoli
Thanks Tracy.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder