TOHUM NASIL OLUŞUR?
Dünyamızdaki bitkilerin yarısından fazlası çiçek açan bitkilerdir. Çiçeklerin büyük bir kısmı da buğday ve mısırda olduğu gibi fark edilmeyecek kadar küçüktür; fakat ürettikleri tohumlar insanlık için oldukça önemlidir.
Çiçeğin maksadı tohum üretmektir. Çiçekler renk, biçim ve karmaşıklık açısından büyük farklılıklar gösterir ve her biri tohum oluşturmak için benzersiz yaratılmışlardır.
Tohum üretmek için çiçeğe iki organ gereklidir. Bitkinin polen üreten kısmı olan “stamen” ve poleni alarak tohum haline getiren “pistil” kısmı. Stamenin ince sapına “filament” denir. Flamentin ucundaki polenlerin bulunduğu kısım ise “antherns” diye adlandırılır. Stamen, filament ve antherns ile beraber bitkinin “ERKEK” kısmını oluşturur. Polenin ilk alındığı bölüm “stigma”, stigmadan yumurtalığa kadar uzanan ince bir tüp “style” ve bir veya birkaç yumurta barındıran bir boşluk “ovary” ise bitkinin “DİŞİ” kısmını oluşturur.
Tohum, olgun yumurta (ovule) ile döllü polen tanesinin birleşmesiyle oluşur. Rüzgâr, arılar ya da diğer böcekler tarafından taşınarak stigmaya ulaşan uygun cinsin polenleri büyümeye başlar. Stigma boyunca ilerleyerek yumurtalığa iner. Bir araya gelen polen ve yumurta “zygote” denen daha sonra çoğalacak olan tek yaşam hücresini oluşturur.
Bölünen, genişleyen ve sonunda olgunlaşan bu tek hücreli zygote yeni bitkinin başlangıcı (embriyo) haline gelir. Yumurtanın dış zarı ise, tohum zarı haline dönüşür.
Peki endospermlerde durum nasıldır? Nasıl şekillenirler?
BİRAZ SONRA..
Güzel işime yaradı
YanıtlaSil