FASULYEDEN TOHUM ALMA (Phaseolus vulgaris):
YEMEK İÇİN OLGUNLAŞMIŞ FASULYE |
Fasulye daha çiçekleri açılmadan kendi kendine döllenir. Bu yüzden çapraz döllenme ihtimali çok zayıftır. Fasulyenin çapraz döllenme ihtimali bezelyeye göre biraz fazla olsa da yine düşük ihtimaldir. Değişir tür fasulye sıraları arasına başka sebzeler dikmek çapraz döllenmeyi en aza indirecektir. Çapraz döllenme ihtimalini daha da aza indirmek için değişik tür fasulyeler arasında 50 m. mesafe olmalıdır.
KURUYARAK TOPLANMIŞ FASULYELER |
Fasulye don ihtimali ortadan kalktıktan sonra ekilir (genellikle Mayıs başı) ve son donlardan önce de toplanması gerekir. Dolayısıyla tohum alabilmek için uzun bir sezon ister. Yani fasulyenin yenecek hale gelmesi için 90 gün gerekirse buna tohumların olgunlaşması için de 45 gün eklenince 135 gün eder. Bundan anlaşılan ilkbahar son donlarıyla, sonbahar erken donları arasında 135 günden (4.5 ay) az süre olan soğuk iklimlerde fasulyeden tohum almak zorlaşabilir.
Yemek için yetiştirilen fasulyeden kolaylıkla tohum da alınabilir.
KABUKLARINDAN AYIKLANMIŞ FASULYELER |
Fasulye son donlardan sonra ekilir ancak hava şartlarına karşı da oldukça hassastır. Sıcak rüzgârlarda çiçeklerini dökebilir. Havanın soğuması yağışlı geçmesi durumunda gelişimi yavaşlar. Tohumu alınmak istenen fasulyelerin, kapsülleri tam yeşil renge dönüşüp yeme olgunluğuna eriştikten sonra, 6 hafta daha gözlenerek kapsül içindeki tanelerin olgunlaşması, kapsülün ise sararması beklenir.
Az miktarda olan fasulyeler elle toplanır. Biraz daha kurumaları için bir-iki hafta bekletilir ve kabuklarından ayrılır. Eğer miktar çoksa bitkiler sökülerek yığın haline getirilir. Eğer yağmur ihtimali varsa üzerleri örtülmeli veya iç mekâna taşınmalıdır.
Tohumlar serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder