25 Temmuz 2011 Pazartesi

YERFISTIĞINDAN TOHUM ALMA

YER FISTIĞINDAN TOHUM ALMA (Arachis hypogaea)

Ev bahçelerinde yer fıstığı yetiştirmek ilginç gelebilir. Zar zor bulduğum 200 gr. kadar kavrulmamış yer fıstığını, eve gelenlerin yediğini gördükten sonra bir kaç yıldır ekmiyordum. Ta ki Bora bana üç tane tohumluk yer fıstığı verinceye kadar. Neyse.
İyi sonuç alabilmek için yer fıstığı uzun ve sıcak bir sezona ihtiyaç duyar.     
Parlak sarı çiçekler döllendikten sonra, meyve sapı uzayarak çiçeğin dişi kısmını -ovary- toprağa gömer.
Sezon sonunda yapraklar kuruyup sarı renk alınca çekerek ya da kazarak tüm bitkiyi topraktan çıkarın. Bir kaç hafta sıcak ve kuru bir yerde bekletin. Fıstıkları  bitkiden ayırın serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Ekmeden önce kabuklarını kırın ama çok ince tohum kabuğuna zarar vermeyin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder