25 Temmuz 2011 Pazartesi

KEREVİZDEN TOHUM ALMA

KEREVİZDEN TOHUM ALINMASI (Apium graveolens var. dulce)

İki yıllık bitkidir. Erkek ve dişi organa sahip mükemmel çiçeği vardır. Böcekler tarafından çapraz döllenir. 
Kışlamada büyük zorluk olduğundan belki de bu tür içinde tohum alımı en zor bitkidir. 115/135 günlük büyüme sezonuna ihtiyacı vardır. Sonbaharda tohumluk olabilecek en iyi bitkiler, kökleri zedelenmeden seçilip sökülür. kökleri toprakla, gövdeleri sap samanla örtülü olarak soğuk bir yerde muhafaza edilir. Bu durumda donma sıcaklığına yakın sıcaklık ve yüksek nem gerekir. 

Bir sezon önce ekilip kışı geçiren kereviz (19 Mart)
İlkbaharda don tehlikesi ortadan kalktığında bitkilerin kuruyan bozulan dalları ayıklandıktan sonra, bitkiler arası 70 cm. sıralar arası 100 cm. olacak şekilde tekrar ekilir. Sıcak ve ılıman bölgelerde tohum ekimi EKİM, tekrar dikim işi ise OCAK ayında bile yapılabilir. Böylece bitkilerin depolanmasına gerek kalmaz.
Kerevizin boyu ikinci sezonda oldukça gür olarak 70/100 cm. ye ulaşabilir. Önce bitkinin üst kısmında ince beyaz çiçekler görünür. Daha sonra alt dallarda çiçek açar. Nihayet tohumların kahverengine dönüşmesi hasat zamanının geldiğini gösterir. Dal sallandığında üzerindeki tohumlar dökülüyorsa öncelikle en üstteki tohumları kağıt bir kutunun içine silkeleyin.  Havuçtan tohum almadaki gibi uygulayın. Tohum kaybını önlemek için bitkilerin tohumlu kısımlarını bir branda üzerinde kurutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder