19 Haziran 2011 Pazar

ISPANAKTAN TOHUM ALMA

ISPANAKTAN TOHUM ALMA

Bitkilerin tekrar üretilmelerindeki şaşırtıcı çeşitlilik en iyi ıspanakta görülmektedir. Bahçenizdeki bir sıra ıspanakta dört farklı tip bitki görülebilir. Üretim için de, tohum almak için de en fazla istenen erkek ve dişi çiçekleri üzerinde olan bitkilerdir (monoecious).
TOHUMA KALKMIŞ ISPANAKLAR

Birçok sebzede ilk olgunlaşan meyveden tohum alma eğilimi, ıspanak için geçerli değildir. Çünkü tohuma kalkma artık bitkinin gıda maksatlı kullanılamayacağını gösterir. Bundan dolayı erken tohuma kalkanlar ayıklanmalıdır. Toplanacak tohumlarda bu özellik olmamalıdır. Tohumlar, en son tohuma kalkan bitkilerden alınmalıdır.






SARARMIŞ TOHUMLAR

Ispanak tohumları ilkbaharın başında ya da kışlar ılıman geçiyorsa, sonraki ilkbaharda büyümüş olsun diye, sonbaharda ekilmelidir. Ekimde sıra araları 60 santim kadar olmalıdır. Bitkiler 15 santim kadar büyüdüğünde, daha iyi gelişmeyi sağlamak için yabancı otlar ile gelişmemiş erkekler ve kötü görünümlü bitkiler ayıklanmalı, 15’er santim aralık kalacak şekilde seyreltilmelidir. Daha sonra erken tohuma kalkan bitkiler de koparılmalıdır.





DEMET YAPILMIŞ TOHUMLAR
Ispanak, havalar ısınıp günler uzadığında tohuma kalkar. Çiçekler önceleri fark edilmeyebilir. Döllenme tamamlanıp bitkiler sarardıkça tohumlar olgunlaşır. İyice olgunlaştıktan sonra bitkiler sökülür veya az miktardaysa tohum sapları kesilerek bitkiden ayırılır.













KURUTULAN TOHUMLAR



Serin bir yerde kurumasına müsaade edilir. Daha sonra elle ovuşturularak tohumlar saplarından ayrılır. 
İki cins ıspanak tohumu vardır. Birincisi dikenli olanı, bitkileri ince uçlu olur. Diğeri dikensiz, yaprakları oval olur.
Ispanağın saflığını korumak, eğer çevrede eken başka komşular da varsa neredeyse imkânsızdır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder