26 Mayıs 2012 Cumartesi

DOMATESTEN TOHUM ALMA


DOMATESTEN TOHUM ALMA (Solanum Lycopersicum)

Tek yıllık, erkek ve dişi organlara sahip mükemmel çiçeği vardır. Kendi kendine döllenir ancak  bazan arılarla çapraz döllenme de olabilir.
Domates tropik bir bitkidir. Dolayısıyla uzun ve sıcak günleri sever.


Aşağıda domatesten tohum alınmasını görsel olarak anlatmaya çalıştım.




Tohumu alınması için bahçeden seçilmiş, iri, hastalıksız, olgun ve gösterişli bir meyve.


Tohumu alınacak aynı domates, temizlenip yıkanarak, toz, kir ve yabancı maddelerden arındırılıyor. Mümkün olduğunca mikropsuz bir bölgede işleme alınıyor.


 Domates tam ortasından yanlamasına temiz bir bıçakla kesiliyor.


Ortadan yanlamasına ikiye bölünmüş domateste tohum bölmelerinin görünümü.


Domates tohumları, bölmelerinden bir çay kaşığı yardımıyla çıkarılarak süzgeçte toplanıyor.


Tüm domates tohumları çıkarılmış. Geriye kalan bu domates ister yenerek, ister çok olgunlaşmışsa kompost yapımında, kurutmada ya da tavuk beslemede kullanılabilir.






Tohumlar etli kısımlarından ayrılması için akan bir su altında ovuşturularak yıkanıyor. Tabi bir elimde süzgeç, diğer elimde fotoğraf makinası olduğundan ovuşturmayı gösteremiyorum.::)





Ovuşturularak yıkanmış, etli kısımlarından arındırılmış domates tohumları.










Bu şekilde toplanan tohumlar, ılık ortamda, miktarının iki-üç misli su bulunan kapta bir kaç gün bekletiliyor. Her gün bir sefer karıştırılıyor.



Bekleme sonucunda karışımın üzerinde bir mantar tabakası ürüyor. Bu mantarlar, tohumu  kaplayan ve çimlenmeyi önleyen jelatinimsi maddeyi yiyiyor ve bir çeşit antibiotik üreterek tohumdan kaynaklanan hastalıkların gelişmesini de önlüyor. Zayıf tohumlar, tohum zarı ve etrafındaki meyve parçaları ve istenmeyen kısımlar suyun üstünde toplanıyor.




Alt bölümde ise olgun, temiz tohumlar birikiyor. Ağır tohumların daha güvenilir olduğunu hatırlamak gerekir.




Üst kısımdaki işe yaramaz birikinti atıldıktan sonra, alt kısımdaki tohumlar süzgeçte tekrar yıkanarak sağlığa zararsız buzdolabı poşeti üzerine seriliyor.




Ve son ama belki de en önemli madde, kurumaya bırakılacak tohumların cinsi ve işlem tarihi etiketlendiriliyor. Etiketlendirme, bir kaç aynı cins tohum toplayanlarda birbirine karıştırmamak için ÇOK ÖNEMLİ.



Burada dikkat edilecek diğer bir konu ise, özellikle sıcak havalarda tekrar çimlenebileceği için domates tohumlarını 2-3 günden fazla suda bekletmemek.

Salatalık, karpuz, kavun, kabak, balkabağı tohumlarına da aynı işlem uygulanabilir.