21 Aralık 2010 Salı

TOHUMLARI KURUTMA

KURUTMADA NEMİN ETKİSİ

Fazla nem tohum kalitesini düşürür. Yeteri kadar kurutulmadan depolanan tohumların çimlenme yüzdesi düşer. % 20’den fazla nemli tohumlar bir aradayken kızışır. Genellikle %8 ile %15 arasında nem tohumların depolanması için yeterlidir. Ama bizim gibi amatör olarak bu işi yapanların nem oranını kontrol etme imkanı olmadığından tohumları mümkün olduğunca kurutmak en iyi yoldur. Onun için tohumları meyveden ayırdıkdan sonra yeteri kadar kurutmadan depolamamak gerekir. Tohumun ebadı ne kadar büyürse o kadar fazla kuruma zamanına ihtiyacı olacağı unutulmamalıdır.

Çoğu tohum ev şartlarında havadar bir yerde kağıt havlu veya gazete üzerinde bir hafta sürede kurutulabilir. Ben kağıda yapışabilecek domates, patlıcan, kabak gibi bitkilerin tohumunu sağlığa zararlı olmayan buzdolabı poşetleri üzerinde kurutuyorum. Böylelikle kuruduktan sonra naylondan ayrılması daha kolay oluyor. Ama biber tohumlarını kağıt üzerinde kurumaya terk ediyorum. Çünkü onlar kağıda yapışmıyor.

Eğer mısır gibi taneli bitkilerin tohumlarını nemli olarak toplamak zorunda kaldıysanız ve iklim de kurutmaya müsait değilse böyle tohumlar ısıtılabilir. Ancak uygulanacak sıcaklık hiçbir zaman 38 dereceyi geçmemelidir; 32 derece idealdir. Çok kısa sürede kurutmak büzüşmeye veya çatlamaya neden olabilir. Bu da tohumun çimlenmek için su alma kapasitesini azaltabilir, istenmeyen tohum kılıfı oluşmasına yol açabilir. Yüksek sıcaklıkta kurutmak ise tohumun canlılığını azaltacağı gibi kuvvetinin düşmesine yol açar.

Tohumlar bir elek içinde hava alacak şekilde veya düz bir zemine serilerek güneşte birkaç gün içinde çabucak kurutulabilir. Tohum kurutulduktan sonra, nemini almaması için havayla irtibatı kesilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder