14 Ağustos 2012 Salı

ACURDAN TOHUM ALMA


Acur, (Cucumis melo var. flexuosus) kabakgillerden bir hıyar çeşidi gibi görünse de gerçekte bir kavun çeşididir. Tek yıllıktır. Bazılarının yüzeyi hafif tüylüdür. Büyüklükleri 30 cm. den 90 cm.'ye kadar değişebilir. Genellikle küçük boylardakiler turşu yapımında kullanılmakla beraber çiğ olarak da tüketilir.

10 TEMMUZ
Tohumu alınması düşünülen acurun,  bitki üzerinde mümkün olduğunca olgunlaşması sağlanır. 


29 TEMMUZ
Eğer acur büyüdükçe toprakla temas etmeye başlarsa ve toprak da nemliyse, çürümemesi için toprakla acur arasına kuru ot veya saman koymalıdır. 

29 TEMMUZ

Acurların rengi yeşilden sarıya dönmesiyle olgunlaştığı anlaşılabilir. Uzun zaman bitki üzerinde olgunlaşmasını beklemek mümkün değilse acur kopartılarak iç veya dış mekanda olgunlaştırılabilir. Aşağıdaki fotoğrafta Kuşadası Kirazlı Köyünden Nihat Bey'in gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim Kirazlı acurlarından aldığım tohumluklar görünmekte. Öndeki acur bitki üzerinde sararmış olarak kopartılmasına rağmen dikkat edilirse arkadaki yeşil renkte ve olgunlaştırılmak üzere bekletilmekte. Tohumluk olarak eğer bir kaç cins acur varsa iç mekanda olgunlaşmasını beklerken karıştırmamak için üzerlerine yaptığım gibi cinslerini yazmakta fayda var. Fotoğrafta kirazlı acur, önde ise beyaz acur tohumlukları var.


14 AĞUSTOS

Tohumu çıkartılacak acur güzelce yıkanır, temiz bir ortama alınır.

3 EYLÜL

Sap ve baş kısımlarından dörtte bir oranında kesilir.


Geriye kalan acur gövdesi yatay olarak ortadan ikiye bölünür.


Şayet tohumluk olgunlaşmak üzere gereğinden fazlaca bekletilirse bu sefer acurun içindeki tohumlar yeniden çimlenebilir. Fotoğrafta bazı acur tohumlarının çimlendiği açıkça görülmekte. Ama bunun çok da büyük mahsuru yoktur. Çünkü bir acurdan yüzlerce tohum elde etmek mümkün. Bunların bir kaçı feda edilebilir. Ama kalan tohumların iyice olgunlaşması daha önemli.


Olgunlaşmış, ama çimlenmemiş tohumlar bir kaşık yardımıyla tel süzgecin içine alınır.


Acurun sap ve baş kısmından dörtte bir oranında ayrılan kısım ile tohumlar alındıktan sonra arta kalan kısım kompost yapımında, tavuk kümesinde v.s. şekilde değerlendirilebilir.


Acur tohumları akan su altında iyice yıkanır.


İyice yıkana acur tohumları yarısına kadar su doldurulmuş bir kap içine konur.


Oda sıcaklığında bir kaç gün bekletilir. Böylece içi boş tam olgunlaşmamış tohumlar su üzerine çıkar. Ayrıca tohum üzerini kaplayan sümüksü zar da bu arada ayrılarak su üzerine yükselir. Bu zarın ayrılması tohumların çimlenmesini kolaylaştıracaktır. Bu süre sonunda kabın üzerinde biriken tortu ayrılarak altında kalan sağlam ve temiz tohumlar alınır.


Tekrar süzgeçte yıkanarak porselen bir tabak üzerinde kurumaya bırakılır. 


Tohumlar tamamen kuruduktan sonra cinsi ve varsa diğer bilgiler kayıt altına alınarak saklanır.


2 yorum:

  1. salatalıktan tohum alma hakkında sayfa hazırlayınız.

    YanıtlaSil
  2. Bende muğla belediyesinden yerel tohum tedarik ettim, iki çeşit acur çıktı biri beyaz diğeri ise aynı keleğe benziyor. iki cinstende 1er tane brıaktım tonum için. Beyaz olan şuan 30cm civarı yeşil olan ise abartmıyorum 50.cm yi geçti. Bakalım inşallah anlatımınızdaki gibi becerebilirim.

    YanıtlaSil