2 Ağustos 2011 Salı

BİBERDEN TOHUM ALMA

BİBERDEN TOHUM ALMA (Capsicum Annuum)

Tek yıllıktır. Erkek ve dişi kısımlara sahip mükemmel çiçeği vardır. Kendi kendine döllenir fakat birbirine yakın sıralarda farklı türler varsa arılardan dolayı çapraz döllenme de olabilir.



Büyüme esnasında cılız ve istenmeyen biber bitkileri sökülerek daha iyi olanlarla çapraz döllenmesi önlenmelidir. Meyveler olgunlaştığında görünüm olarak en iyi biberleri tohumluk olarak işaretlemeli. İşaretlenen bu biberlerin daha da olgunlaşması beklenmeli.




Bu arada tohumluk olarak ayrılanlar haricindeki biberler yemek için toplanabilir. Böylece tohumluk seçilen biberin daha fazla besin alması sağlanabilir.
Renginin iyice kırmızılaşması ve kuruyup buruşması hasat zamanını gösterir. Eğer yetiştirme sezonu kısaysa ve tohumluk seçilen biberin bitki üzerinde olgunlaşmasına müsaade etmiyorsa, biber koparılarak kapalı bir mekanda bekletilerek olgunlaşması sağlanabilir. 



Biberi tek olarak kopartmaktansa üzerinde olduğu bitkiyi sökerek bekletmek daha iyi sonuç verecektir.
İyice olgunlaşıp kızaran ve kuruyan biberler açılarak içindeki tohumlar çıkarılır. Yeteri kadar kuruduysa zaten tohumlar kendiliğinden ya da az bir gayretle dökülecektir. Bu şekilde alınan tohumların içinde fazlaca yabancı madde bulunmaz. Biber tohumları çıkarıldıktan sonra gerekirse biraz daha kurutulup saklanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder