13 Ağustos 2012 Pazartesi

BAMYADAN TOHUM ALMA

Bamya ebegümecigiller ailesinden tek yıllık bir bitkidir. Kendi kendine döllenir. İzolasyon mesafesi 2 metredir.
Bamya bir taraftan meyvesini oluştururken daha üstte yeni çiçekler açar.




Bamya çiçeği sarı, ortası mor renkte oldukça gösterişlidir ve erkek ile dişi organları üzerinde barındırır.


Bamyalar özellikle sulanırsa çok çabuk gelişir. Bu yüzden haftada iki kez toplanarak çok fazla büyümesine müsaade edilmemelidir. Halk arasında yemeklik olarak bamyanın 2-3 cm. uzunluğunda olanları tercih edilir. Ama benim tecrübelerime göre, sulanması kaydıyla 8-10 cm. olanları da gayet lezzetli oluyor. Özellikle patates gibi kızartılarak rahatlıkla tüketilebiliyor. (Bir de yemek tariflerine mi girsem acaba ? )
Şayet bamya toplanmaz ise bitki üzerinde kurur ve içerisindeki tohumlar olgunlaşır. Tohum alınacak bamyadaki tohumların daha iyi olgunlaşabilmesi için aynı bitki üzerindeki diğer bamyaların koparılmasında fayda var.


Tohum alınacak bamyalar bitki üzerinde bırakılarak iyice olgunlaşması sağlanır. Olgunlaşmanın tamamlanması bamyanın çatlamaya başlamasıyla anlaşılabilir.


İyice olgunlaşarak çatlamaya hazır bamyalar yaz sonunda toplanarak bir tepsi içerisinde biriktirilir.


Bamyalar tek tek kısımlarına ayrılarak içerisindeki tohumların dökülmesi sağlanır.


Bamya parçaları ayıklanarak tepside sadece tohumların kalması sağlanır.


Tohumlar gerekli bilgiler yazılıp etiketlenerek saklanır.