24 Ekim 2012 Çarşamba

KARALAHANADAN TOHUM ALMA


Karalahana, lahanagiller ailesinden, iki yıllık bir bitkidir. Yani birinci yıl, kışın yaprakları sebze olarak tüketildikten sonra ilkbaharda çiçek açar. Çiçekleri sarı renklidir. Böceklerle döllenir. İzolasyon mesafesi 100 m. dir.
Aşağıdaki fotoğrafta geçen seneden kalan bir karalahananın nisan ayının sonlarında açtığı çiçekler görülmekte.

25 NİSAN
Açan sarı çiçekler aşağı yukarı bir ay sonra böcekler tarafından döllenerek tohum kapsülleri halini alır.



22 MAYIS
Tohum kapsülleri olgunlaşmaya devam ederek havaların ısınmasıyla beraber kurur. İşte karalahanaların tohumunu alabilmek için kapsüllerin iyice olgunlaşmasını beklemek gerekir. Olgunlaşmanın tamamlandığı bitki sapı ve kapsüllerin kahverengiye dönüşmesinden ve tohum kapsüllerinin çatlamaya başlamasından anlaşılabilir. Eğer bu safhada tohumlar alınmazsa kapsüller tamamen çatlayarak yere saçılır.

29 HAZİRAN
Şayet bitkinin olduğu yere başka bir şey ekilecekse, çıkarılıp iç veya dış mekanda, kurumaya terkedilebilir.
9 TEMMUZ
Tohumların iyice olgunlaştığından emin olunduğunda kapsüller bitki sapından ayrılarak bir tepsi içine konur. Elle ovuşturularak tohumların ayrılması sağlanır.


Tohumlar ve kapsül kırıntıları geniş gözlü bir elekten geçirilerek veya rüzgarda savrularak tohumların ayrışması sağlanır.


Her zaman en son işlem olarak yapılması gerektiği gibi tohumun cinsi ve diğer bilgiler saklama kabının üzerine yazılarak koruma altına alınır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder