2 Ağustos 2011 Salı

PATLICANDAN TOHUM ALMA

PATLICANDAN TOHUM ALMA (Solanum Melongena)

Tek yıllıktır. Erkek ve dişi kısmı olan mükemmel çiçeği vardır. Kendi kendine döllenir ancak çiçekleri etraftaki böcekleri çektiği için bazen çapraz döllenme de olabilir. 
Çapraz döllenme çok büyük problem olmamakla beraber, saflığı korumak için bir sezonda yalnız bir tür yetiştirilmelidir.
Patlıcan gelişebilmek için uzun ve sıcak günler ister.
Bahçedeki bitkiler içerisinden tohum almaya uygun görünüşlü patlıcanlar işaretlenir ve korumaya alınır. Patlıcan bitkinin üzerinden düşünceye kadar beklenebilir. Eğer don ya da kırağı tehlikesi varsa yeme olgunluğuna erişen patlıcanlar koparılarak iç mekana alınabilir. Burada iki haftaya kadar bekletilme tohumların olgunlaşmasına yetecektir. Ancak çürütmemeye dikkat etmelidir.
Tohumları çıkartmak için patlıcanın kabuğu soyulmalı, derince bir kaba koyarak üzerine bolca su ilave edilmeli ve elle mıncıklamalıdır. Tohumlar yavaş yavaş ayrılacaklar ve dibe çökeceklerdir. Tohumların haricindeki artıklar, kaptaki su akıtılarak uzaklaştırılmalıdır.
Daha sonra birkaç kez daha tohumlar yıkanarak su akıtılır. İyice temizlenen tohumlar bir buzdolabı poşeti üzerine serilerek kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduktan sonra birbirine yapışan tohumlar elle ovuşturularak ayrılıri etiketlenerek depolanır.

2 yorum: