3 Ağustos 2011 Çarşamba

MARULDAN TOHUM ALMA

MARULDAN TOHUM ALMA (Lactuca sativa)

Tek yıllık bir bitkidir. Erkek ve dişi organa sahip mükemmel çiçeği vardır. Kendi kendine döllenir. 
Marul kendi kendine döllendiği için yan yana değişik çeşitler yetiştirilebilir. Nadiren gerçekleşen çapraz döllenmeyi önlemek için çeşitler arasına başka sebzeler dikmek düşünülebilir.
Marul kısa zamanda yetişmesine rağmen tohum almak için uzun süre beklemek gerekir.
Marul yetiştirme için bir kaç yol vardır. Birincisi toprak tava gelip marullar dondan zarar görmeyecek şekilde ekilebilir.
İkincisi marul tohumları iç mekana ya da seraya ekilerek daha sonra fideleri 30-35 cm. aralıklarla dışarı dikilebilir. Böyle büyüyen marullar yaklaşık bir ay önce olgunlaşır. Tohum almak da kolaylaşır.


TOHUM SAPLARI VERMİŞ MARUL

Sıcak bölgelerde marul geç sonbaharda ekilir ve ilkbaharda tohum alınabilir.
Göbeklenme safhasında marullar arasında 30-35 cm. aralık olmalıdır. Eğer dikim bundan sık yapılmışsa istenmeyen görünüşteki marullar sökülerek seyreltme yapılmalıdır.
Erken göbeklenmenin iyi bir özellik olmadığını unutmamak gerekir. Böyle erken gelişen ve tohuma kalkan marullar sökülmeli, tohumları kullanılmamalıdır. 
Bitki olgunlaştıktan sonra, çeşidine bağlı olarak 60-150 cm. yükseklikte tohum sapları verir.
Göbek marul gibi bazı çeşitlerde tohum sapı oluşumunu teşvik etmek için tamamen olgunlaştıktan sonra kafayı "X" biçiminde veya üst yarısını olduğu gibi kesmek ya da yaprakları açmak gerekir. Bu işlemin maksadı, tohum saplarının marulun içinde sıkışmasını önlemek ve onlara yol açmaktır.






TOHUM SAPLARI, TÜYLÜ TOHUMLAR

Marul bir aylık periyotta çiçek açar ve tohum saplarında tüylü tohumlar görülür. olgunlaşma da bir o kadar sürer. Eğer dikkat edilmezse ilk tohumlar kaybedilebilir. Olgunlaşan tohumlar görüldüğünde bunlar karton bir kutuya silkelenmelidir. Ya da dallar tüylü hale geldiğinde onları kesmeli, bir örtü üzerinde uzun süre kurutmalı sonra da silkeleyerek tohumları çıkarmalı. Rüzgarda savurarak yabancı maddelerden arındırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder