2 Ağustos 2011 Salı

MAYDANOZDAN TOHUM ALMA

MAYDANOZDAN TOHUM ALMA (Petroseli̇num Cri̇spum)

Maydanoz, iki yıllık, erkek ve dişi organları olan mükemmel çiçeğe sahiptir. Böcekler tarafından döllenir. Maydanoz tohumu, en iyi şartlarda bile güvenirliğini bir-iki yıldan fazla koruyamadığından her yıl yeni tohum alınmalıdır.
Maydanoz tohumlarının çimlenmesi yavaştır. Bundan dolayı ekimden bir gün önce ıslatılması faydalı olacaktır. İlk yetiştirmeye iç mekanda ya da serada başlanabilir. Daha sonra bahçeye bahçeye 30 cm. aralıklarla şaşırtılır.
Sonbaharda en gösterişli bitkiler bir kürek yardımıyla toprağıyla beraber sökülerek kışı geçireceği yere 70 cm. bitkiler arası, 70 cm. sıralar arası olacak şekilde nakledilir. Üzerleri sap-saman, yaprak karışımı ile örtülür. Soğuk iklimlerde bile kışı bu şekilde geçirebilir.
Kışı geçirip tekrar büyümeye başlayan maydanoz

İlkbaharda bitkiler büyüme başlayınca üzerindeki malç kaldırılır. Maydanozlar bu şekliyle 60-70 cm. kadar uzayarak üzerinde küçük çiçek başlıkları olan birçok dal verirler. Eylül ayında tohumlar kahverengine dönüştüğünde toplanabilir. Tohumlar kolaylıkla dağıldığı için ilk oluşan tohumları, tohum başlarını karton bir kutunun içine sallayarak düşürmek gerekir. Tohumların çoğu kahverengiye dönüştüğünde bitkiler kesilir, iç mekanda tohum kaybını önlemek için bir branda üzerine serilerek kurumaya terkedilir. 
Yeterince kuruyan tohumlar birbirlerine sürtülerek ayrılır ve yabancı maddelerden ayırmak için elenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder