CEVİZ

Bana ceviz konusunda çok sorular geliyor. Tüm soruları buradan cevaplamak istedim. İşte cevaplar. Bu cevapları yetersiz bulanlar tabii ki bana başka sorular sorabilirler.

1. Neden ceviz? Seneler önce yaptığım bir hesaba göre en iyi emeklilik yatırımı olarak ceviz ekmeye karar verdim. Çünkü ceviz ağacının bakımı diğer meyvelere göre daha kolay. Elma, armut, şeftali, erik, kiraz gibi meyveler toplanıp toplanmaz pazarlanması gerekirse de cevizin öyle bir acelesi yok. yani ağaçtan topladıktan bir hatta iki sene sonra da pazarlayabilirsiniz.

2. Kapama ceviz bahçesi kurulması: Ceviz yetiştiriciliği yapabilmek için onun ekonomikliğini düşünmek gerekir. Yani kaç dönüm araziye kaç tane ceviz dikeyim ki bana ileride gelir sağlasın. Babadan kalma 5-10 dönüm araziye dikilen ceviz ekonomik olabilir mi? Bu sorulara cevap, sizin ekonomik gücünüzle ilgili. Ama şunu söyleyebilirim ki düzenli bir gelir elde edebilmek için en az 40 dönüm arazi gerekli. Söz konusu arazi ceviz yetiştirmeye uygun, aşağıda verilen kriterleri karşılamalı.

3. Bahçe seçiminde dikkat edilecek hususlar: Bahçe kurulmasında en önemli konu bence onu istediğiniz an kontrol edebilme imkanınız. Dolayısıyla ceviz bahçesi kurmayı planladığınız araziye en geç bir saat içerisinde ulaşabilmeniz lazım. Benim memlekette babadan kalma 50 dönüm arazim var. Ona da amcam bakacak diyorsanız bu işten vazgeçmeninizi öneririm. Ya da siz bilirsiniz. Ceviz yetiştirilmesi düşünülen arazinin mutlaka etrafının tel örgüyle çevrilmesi lazım. Hayvanlardan ve daha önemlisi insanlardan korumak için. Mutlaka isediğiniz zaman arazinize ulaşabilmeniz gerekir. Bunun için de arazinin yol ile bağlantısı olmalı. Yol ile bağlantısı olması ileride oraya bir ev yapmanın da ön şartı. Çünkü önünden yol geçmeyen bir araziye ev yapmak çok zor. Arazinin mutlaka ve mulaka elektriğe sahip olması gerekir. Bu ne demek? Arazinin 500 mt. yanından elektrik direği geçiyor demek değil. Neden ? 500 m uzaklıktan elektrik getirmek yerden yere değişmekle beraber 20.000 TL ve katlarına mal olabilir. bu konuda sağın solun söylediklerine değil de bir elektrik mühendisine yaptıracağınız fizibilite raporuna güvenmenizi öneririm.
Arazide su olup olmaması da önemli tabi. Neticede dikeceğiniz fidanların suya ihtiyacı var. Eğer doğal su kaynağı yoksa, yani arazinin kenarından geçen dere, nehir gibi bir kaynak yoksa kendi suyunuzu kendiniz çıkarmalısınız. Su çıkarma sondaj kuyusu kazdırmakla mümkün oluyor. Kuyu kazdırmanın maliyeti ise metresi 100 TL civarında. Sizin arazinize yeterli su için kaç metere derinlik gerektiğine arazi büyüklüğü ve sulama ihtiyacı cevap verebilir. Şöyle ki birçok insanlar 100 metrede su bulduk, 200 metrede su bulduk derler. Halbuki böyle birşey söz konusu değildir. yani 99 metre aşağıya inip su bulamayacaksınız da 100 üncü metrede karşınıza bir göl çıkacak. Böyle birşey yok. Kuyu yapısını bilmeyenler hep böyle düşünürler. Ben de artezyen kazdırmadan böyle biliyordum. Ama öyle değilmiş.
4. yol, su, elektrik
5. fide cinsinin seçimi
6. araziyi koruma
7. sulama
8. gübreleme
9. fidelerin bakımı
10. ara tarım yapılması

18.1.11

18.1.08
18.1.10